Διογκωμένο Πολυστυρένιο σε Γεωτεχνικές Κατασκευές

Γεωαφρός EPS ονομάζεται το διογκωμένο πολυστυρένιο το οποίο χρησιμοποιείται σε γεωτεχνικές εφαρμογές και πρακτικά επικαλύπτεται από επιχώματα αντικαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό αυτά. Το χαμηλό βάρος και η ιδιαίτερη μηχανική του συμπεριφορά καθιστούν το γεωαφρό EPS μια αξιόπιστη λύση για την κατασκευή ελαφρών επιχωμάτων πάνω σε μαλακά / συμπιεστά εδάφη.

Ο γεωαφρός EPS ζυγίζει από 0.5% έως 2.5% του βάρους των συμβατικών επιχωμάτων και η χρήση του βοηθά στην μείωση των εργασιών βελτίωσης του φυσικού εδάφους και του κόστους συντήρησης του έργου καθώς και στην ελαχιστοποίηση των προβλημάτων καθιζήσεων.

Εφαρμόζεται επί σειρά ετών σε μεγάλη κλίμακα σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα, δύο πολύ γνωστές και πετυχημένες εφαρμογές του Γεωαφρού EPS έγιναν στον άξονα ΠΑΘΕ (Ε75) στα σημεία της Κακιάς Σκάλας και της Μαλακάσας.

Το πιο πρόσφατο και το πιο μεγάλο έργο γεωαφρού στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε τον  καλοκαίρι του 2008 στο 198ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας (ΠΑΘΕ Ε75) στην παράκαμψη Θερμοπυλών, κατασκευής ΑΤΤΙ-ΚΑΤ. Το έργο απορρόφησε 50.000 κυβικά Διογκωμένου Πολυστυρενίου ποιότητας EPS 100 για τα επιχώματα ενός χιλιόμετρου κυρίας οδού και τα μεταβατικά επιχώματα της εξόδου προς Θερμοπύλες. Το υπέδαφος στο συγκεκριμένο σημείο ήταν πολύ σαθρό και δεν μπορούσε να υποστηρίξει το βάρος των επιχωμάτων από εδαφικά υλικά (χώμα) το οποίο ξεπερνάει τους 2 τόνους το κυβικό μέτρο και η μόνη λύση ήταν η χρήση Διογκωμένου Πολυστυρενίου ΕPS 100 βάρους 20 κιλών το κυβΙκό δηλαδή 100 φορές λιγότερο.

Η εταιρεία μας παρά τον πολύ σύντομο χρόνο του έργου που δεν ξεπέρασε τους 2 μήνες κατάφερε να παραδώσει την μισή ποσότητα που απαιτούσε το έργο δηλαδή 25.000 κιβυκά. Η παράκαμψη Θερμοπυλών είναι σε κυκλοφορία εδώ και 6 μήνες και περνούν πάνω από τους όγκους του EPS καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα και φορτηγά χωρίς να έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα. Το έργο αυτό θα αποτελέσει την αρχή για πολλά ακόμη μεγάλα έργα αυτού του είδους αφού ο τεχνικός κόσμος και οι αρχές και φορείς των δημοσίων κα όχι μόνο έργων αναγνώρισαν την αξία της λύσης του Γεωαφρού έναντι των συμβατικών επιχωμάτων. Παράλληλα με την πορεία των χρόνων θα φανεί η μεγάλη διαφορά που προσφέρει η λύση του Γεωαφρού και στο κόστος συντήρησης των έργων υποδομής καθώς αποτρέπονται τα ανεπιθύμητα και συχνά επικίνδυνα κύματα στον ασφαλτοτάπητα τα οποία αν δεν προκαλέσουν απλά ζημιά στα οχήματα μπορούν κάλλιστα να τα εκτρέψουν από την πορεία τους θέτοντας σε σημαντικό κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων σε αυτά. Η επιλογή της εταιρείας Γ. Κ. ΡΙΖΑΚΟΣ ΑΒΕΤΕ ως βασικό προμηθευτή του έργου αυτού δεν ήταν μόνο θέμα εγγύτητας στο έργο αλλά και κυρίως ποιότητας και παραγωγικής δυναμικότητας καθώς οι πρόσφατες επενδύσεις της εταιρείας σε μηχανολογικό εξοπλισμό (2004) της δώσαν τη δυνατότητα να παράγει μεγάλη ποσότητα σε υψηλή ποιότητα και σε πολύ μικρούς χρόνους.»

Κατηγορίες Ελαφρών Επιχωμάτων

Το περιεχόμενο των σελίδων του web site που αφορούν στον Γεωαφρό αποτελεί μέρος παρουσίασης του Εργαστηρίου Γεωτεχνικής Μηχανικής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Για να κατεβάσετε την παρουσίαση του Γεωαφρού, πατήστε εδώ.

Για να κατεβασετε την μελέτη για την κατασκευή οδικού επιχώματος από μαλακή άργιλο πατήστε εδώ.

 

 

    ΕΔΡΑ   ΛΑΜΙΑ   ΑΘΗΝΑ     ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας,
35100 Λαμία
Τηλ.: 22310 66061,
Fax: 2231066060
e-mail: info@rizakos.gr
  1ο ΧΛΜ Π.Ε.Ο. Λαμίας-Δομοκού
35100 Λαμία
Τηλ.: 22310 35001,
Fax: 22310 43200
e-mail: lamia@rizakos.gr
  Ιβίσκου 134
13677 Αχαρναί
Τηλ.: 210 2466222,
Fax: 210 2847233
e-mail: athens@rizakos.gr
 

Τηλ.: 2310 755836,
Fax: 22310 66060
e-mail: salonica@rizakos.gr